Jättisairaalan arkkitehti on nöyrä diplomaatti

Allianssiyrityksiä ja niissä työskenteleviä asiantuntijoita esittelevässä sarjassa vuorossa on AW2 Architects.

Mies istuu kokoushuoneessa kannettava tietokone edessään.
”Pitää olla riittävän nöyrä, sillä sairaalan ihmiset tietävät parhaiten, miten sairaala toimii”, Martin kuvaa työtään.

Arkkitehti Martin Boyagdian keskittyi opinnoissa kaupunkisuunnitteluun. Sairaaloista löytyi kuitenkin samantapainen työsarka, jossa suunnitellaan elävä ja muuttuva organisaatio. Nyt Martinilla työn alla on jo neljäs suuri sairaalahanke ja kolmas allianssi.

Kokemus on koulinut arkkitehdista taitavan kuuntelijan, joka osaa sovittaa erilaiset tarpeet yhteen ja ne toimivaksi tilaksi.

Allianssi on yhteistyötä

Martinin mielestä allianssissa arkkitehdin rooli eroaa huomattavasti perinteisestä arkkitehdin työstä.

”Täällä ei ole yhtä sairaalarakennusta, jonka arkkitehti visioi ja piirtää, ja joka sitten yhteensovitetaan budjetin kanssa.”

”Enemmän teemme visioita, joita käydään läpi hintaa, sairaalatoiminnan tarpeita ja lupavaatimuksia varten. Näistä muokataan yhdessä sairaalan henkilökunnan kanssa suunnitelma, joka on yhteistyön tulos. Meidän osuutemme on vain yksi palanen ja kokonaisuuden koordinointi. Emme tiedä mistään mitään, mutta kaikesta vähän. Sulatamme tiedon yhteen ja teemme arkkitehtuurisuunnitelmat”.

Arkkitehti tulkitsee ja toteuttaa käyttäjien tarpeet hyväksi arkkitehtuuriksi

”Pitää olla riittävän nöyrä, sillä sairaalan ihmiset tietävät parhaiten, miten sairaala toimii”, Martin kuvaa työtään.

Maamerkkirakennuksia suunnitteleva sankariarkkitehti ei sairaalamaailmassa pärjää. Sen sijaan Martin kuvailee olevansa tulkki sairaanhoidon ja rakennuksen välillä.

”Meidän arkkitehtien täytyy kuunnella ja ymmärtää, mitä erilaisten toiveiden ja näkemysten taustalla on. Joskus taustalla oleva ajatus on eri kuin pyyntö. Arkkitehdin pitää ymmärtää, mitä tarvetta halutaan toteuttaa.”

”Usein toiveet ovat ristiriitaisia. Meidän pitää kyetä ehdottamaan, miten asia voidaan ratkaista mahdollisimman toimivasti myös arkkitehtuurin ja rakennuksen kannalta”.

Kimpassa muiden arkkitehtitoimistojen kanssa

Laakson yhteissairaalan kolme uutta sairaalarakennusta ovat karkeasti ottaen noin 100 000 bruttoneliömetrin suuruinen suunnittelutehtävä arkkitehdeille.

Työ on liian suuri yhdelle arkkitehtitoimistolle, joten projektia varten on perustettu yhteenliittymä Laakso LATU. Siihen kuuluvat Arkkitehtitoimisto Tähti-Set, AW2 Architects, joka on osa A-Insinöörejä, Lukkaroinen Arkkitehdit ja Uki Arkkitehdit.

Miltä tuntuu työskennellä yhdessä muiden arkkitehtitoimistojen kollegojen kanssa?

”AW2 on osa LATU-työyhteenliittymää, joka on osa allianssia. En näe AW2:ta omana toimistona. Olemme henkilöitä, jotka työskentelevät yhteistyössä toisten kollegojen kanssa. Kaikilla on kokemusta sairaalasuunnittelusta.”

Käytännön asioita koordinoi neljän vastuuhenkilön ydintiimi, jossa Martin edustaa AW2:ta. LYS-hankkeen pääsuunnittelija on Toni Väisänen Arkkitehtitoimisto Tähti-Setistä.

Martin kehuu myös oman toimiston työkavereita, joilla on myös kokemusta esimerkiksi Siltasairaalasta. Yhteenliittymä hyötyy, kun tietoa on monesta lähteestä ja hankkeesta.

”Pyrimme toimimaan yhtenä tiiminä eikä eri firmoina. Työryhmä on pysynyt pitkään samana ja suurin osa sen jäsenistä tekee vain tätä hanketta. Se näkyy johtamisessa, johdan päivittäin myös muiden toimistojen kollegoja.”

”Kun tarvitsemme ryhmään uuden henkilön, sopivin ihminen haetaan riippumatta toimistosta.”

Monen rakennuksen kokonaisuus olisi helppoa jakaa taloittain, mutta Laakson LATU on valinnut toisin. ”Alussa oli jo sovittu, että ei jaeta paloiksi vaan tehdään yhdessä”, Martin kertoo.

Jättirakennuksen yhteensovittaja

Martinin kontolle kuuluu erityisesti päärakennus, johon tulee yli 800 potilaspaikkaa puoliksi psykiatrialle ja Helsingin sairaalalle.

”Minulla on kolme eri vastuualuetta: rungon yhteensovitus, julkisivujen suunnittelu ja osastojen suunnittelu”.

”Jos esimerkiksi potilashuoneisiin tehdään muutoksia, katson, miten muutos vaikuttaa julkisivuun ja runkoon. Lisäksi muita suunnitelmia pitää ehkä muuttaa”.  

Tällä tavalla Martin koordinoi myös vaikeita suunnittelukohtia, joissa joudutaan sovittamaan yhteen ristiriitaisia vaatimuksia.

Kiireinen suunnitteluprojekti oli esimerkiksi muutos päärakennuksen potilashuoneisiin. Säästöjen takia huoneiden rytmitystä ja kokoa piti muuttaa nopealla aikataululla. Martin vastasi usean hengen huoneiden suunnittelusta

”Osastotiimi ja julkisivutiimi olivat tukena, kun tehtiin tutkielmia.”

Olympiastadionin ympäristö on ainutlaatuinen rakennuspaikka

Miten Laakson yhteissairaala poikkeaa aiemmista töistäsi?

”Uuden sairaalan lähiympäristö on poikkeuksellinen. Uuden suuren rakennuksen ja sen julkisivun suunnittelu Olympiastadionia vastapäätä on suuri kunnia ja vaatii nöyryyttä. Myös rakennuksen lähin ympäristö on todella mielenkiintoinen. Kuinka suuri rakennus saadaan sulautettua luontevasti osaksi vanhaa kaupunkia ja Keskuspuiston kupeeseen.”

Havainneilmakuva pohjoisesta Laakson sairaala-alueelle. Suuria valkoisia rakennuksia puistomaisessa ympäristössä.
Laakson sairaalan uusi päärakennus nousee ainutlaatuiselle paikalle Olympiastadionin läheisyyteen ja keskuspuiston kupeeseen.

Lue myös

Tutustu myös muihin Laakson yhteissairaala -allianssin osapuoliin. Esittelysarja karttuu hiljalleen.