Usein kysyttyä sairaalasta

Usein kysyttyjä kysymyksiä Laakson uudesta sairaala-alueesta ja sen ympäristöstä.

Havainnekuvassa näkymä Urheilukadulta pohjoiseen, kadun päässä Laakson uusi yhteissairaala. Kuva: LYS-allianssi / Laakson Latu.

Paljonko uuteen sairaalaan tulee sairaansijoja?

Kolmeen uuteen sairaalarakennukseen ja kolmeen peruskorjattavaan rakennukseen tulee yhteensä 922 sairaansijaa ja 10 asumisvalmennuksen paikkaa. Näistä suurin osa eli 790 paikkaa tulee uuteen päärakennukseen.

Miltä uusi sairaala-alue näyttää?

Tutustu havainnekuviin kuvapankissa (klikkaa ”Selaa”, niin sisäänkirjautumista ei tarvita). Laakson yhteissairaalan kuvat löytyvät Media-valikon alta.

Tai lentele Laakson kattojen yllä 360-animaatiossamme .

Kuinka paljon Urheilukadulle tulee liikennettä, kun sairaala valmistuu?

Laakson sairaala-alueelle on tulossa uusi pääajoyhteys maan alta Auroranportin kautta, sillä sairaala-alueen liikennemäärät lisääntyvät. Vaikka nykyiset ajoliittymät sairaala-alueelle säilyvät, sairaalan tuottaman liikenteen määrän arvioidaan vähenevän Urheilukadulla.

Maanalaisiin tiloihin on suunnitteilla uudet pysäköintitilat noin 550 autolle sekä saattoliikenne- ja huoltotiloja. Näihin tiloihin ajetaan Auroranportin kautta.

Miten uusi päärakennus vaikuttaa Urheilukadun asukkaiden näkymiin?

Sairaala-alueen asemakaavaehdotusta muutettiin kaupunkilaisten palautteen perusteella. Tulevaa päärakennusta osittain madallettiin ja siirrettiin etäämmälle kadusta, jotta Urheilukadun asuinkatumainen luonne säilyy. Samalla uudisrakentamisen määrä hieman vähentyi.

Uuden päärakennuksen katto on suunnilleen samassa korkeudessa kuin vanhojen tuberkuloosisairaaloiden (säilyvät Laakson sairaalarakennukset) katon harja. Päärakennus madaltui ensimmäiseen hankesuunnitelman suunnitelmiin verrattuna, kun potilashuoneita jouduttiin kustannussyistä yhdistämään. Sen jälkeen rakennuksen ilmanvaihtokonehuoneet on sijoitettu kuitenkin rakennuksen katolle, jolloin korkeus on suunnilleen sama kuin mitä se oli ensimmäisen hankesuunnitelman kuvissa.

Urheilukadun asukkaat ovat olleet myös huolissaan, varjostaako uusi päärakennus vanhoja asuintaloja. Urheilukadun puoli sairaalaa on matalampi juuri siksi, että naapuritaloja ei varjosteta liikaa. Asia on huomioitu jo asemakaavassa, jonka mukainen suunnitelma edelleen on.

Päärakennuksessa on siipiä (lehdyköitä), joiden yläkulmassa on parveke kohti Urheilukatua.