Usein kysyttyä työmaasta

Laakson yhteissairaalan työmaata koskevia kysymyksiä ja vastauksia.

Havainneilmakuva pohjoisesta Laakson sairaala-alueelle. Suuria valkoisia rakennuksia puistomaisessa ympäristössä.
Laakson sairaalan uusi päärakennus nousee ainutlaatuiselle paikalle Olympiastadionin läheisyyteen ja keskuspuiston kupeeseen.

Mitkä ovat työmaan työajat?

Töitä tehdään pääsääntöisesti arkisin klo 7–20 ja erityisen meluavia töitä arkisin klo 7–18. Muinakin aikoina työskennellään, ja kaikesta rakentamisesta voi kuulua jonkin verran ääntä. 

Räjäytykset Laakson sairaala-alueella tehdään aina maanantaista perjantaihin klo 9.00, 13.00 ja 16.00. Kaikkia aikaikkunoita ei välttämättä aina käytetä. Muina aikoina ei räjäytetä. Ennen räjäytystä kuuluu aina varoitusääni.

Silloin tällöin teemme töitä myös poikkeavina aikoina, kuten lauantaisin. Kerromme muutoksista ja uusista työvaiheista aina ennen kuin ne alkavat, jotta naapurusto voi varautua tulevaan. Seuraa verkkosivujemme Ajankohtaista-sivua ja/tai Facebook-sivuamme .

Miten työmaiden haittoja vähennetään? 

Louhintatyöt aiheuttavat melua, pölyämistä ja tärinää. Yritämme kuitenkin kaikin mahdollisin keinoin vähentää haittoja – lue seuraavista kohdista, miten.

Miten melua vähennetään? 

Louhintatöissä ikävin ja meluavin – mutta välttämätön – työvaihe on poraus, kun kallioon porataan reikiä räjähteitä varten.

Poravaunun puomiin on asennettu kotelo, joka vaimentaa porauksen ääntä huomattavasti. Ilman sitä melun voimakkuus olisi moninkertainen. Poraamisessa melua syntyykin lähinnä poran juuresta, kun menee kallioon.

Suuren rakennuksen pihamaalla monen asuinkerroksen korkuinen työmaalaite (pora), jonka ympärillä harmaa kotelo.
Poravaunuun asennettu kotelo vaimentaa porauksen ääntä.

Kuuntele poraamisesta syntyvää ääntä:

Räjäytys ei ole kovin meluavaa. Työ etenee aina kolmessa vaiheessa:

  • Ennen räjäytystä soitetaan lyhyt katkonainen varoitusääni, jonka on tietysti tarkoituskin kuulua lähialueella.
  • Räjäytyksestä ei melua juuri synny, sillä yksittäinen räjäytys kuuluu lähinnä humahduksena suojamattojen alla.
  • Räjäytyksen jälkeen kuuluu vielä yhtenäinen merkkiääni, joka kertoo räjäytyksen olevan ohi.

Myös kivenlastaus kuorma-auton lavalle on meluavaa työtä. Lastauksen ääni on valitettavasti äkkinäinen ja yllättävä. 

Naapureille meluhaitta on suurin louhinnan alkaessa. Kun työ etenee, louhintakuoppa syvenee ja muodostaa meluseinän, joka vaimentaa ääntä.

Miten louhinnan pölyhaittoja hallitaan? 

Pölyävin vaihe louhinnassa on poraus, kun kallioon porataan reikiä räjähteitä varten.

Nyt aluksi poravaunun pölynpuhallusaukkoon on asennettu säkki, johon pöly kerääntyy.

Myöhemmin työmaalle tulee pölyimurilaitteisto. Poravaunusta kytketään letkut pölynimurinsäiliöön, johon porauksessa syntyvä pöly kerääntyy. Säiliö tyhjennetään säännöllisin väliajoin, ja pöly kuljetetaan erikseen pois. Sitä ei esimerkiksi kipata louheen sekaan. 

Kun poravaunu työskentelee, poran imukupin juuresta saattaa tulla vähän pölyä. Tämä on mahdollista, jos kallion muoto on sellainen, ettei kuppi asetu siihen kunnolla kiinni. Tässäkin tapauksessa valtaosa pölystä pystytään imemään talteen. 

Räjäytystöistä ei juuri synny pölyä. Räjähdyshetkellä ilmaan tupsahtaa pölähdys, mutta muuten suojamatot pitävät pölyn kurissa. 

Louheenlastauksessa kivi voi pölytä jonkin verran. Kesäkuivalla louhelasteja kastellaan. Talvella kastelua ei tarvita, sillä kivi on joka tapauksessa kosteaa.

Miten tärinää hallitaan ja seurataan? 

Louhintakonkareiden kokemuksen mukaan naapurit antavat eniten palautetta louhinnan aiheuttamasta tärinästä. Ihmiskeho on herkkä, ja pystymme aistimaan pienenkin tärinän.

Säännöllinen aikataulu helpottaa naapureita. Laakson sairaala-alueella melua räjäytetään vain maanantaista perjantaihin klo 9.00, 13.00 ja 16.00. Muina aikoina ei räjäytetä.

Tärinään on varauduttu jo hyvissä ajoin ennen töiden aloitusta. Tärinänmittaukseen ja haittojen ehkäisyyn erikoistunut asiantuntija on katselmoinut lähialueen rakennukset. Katselmoinnin perusteella on laadittu riskiarvio. Louhinnassa käytetyt räjähdemäärät ja kenttien laajuus on mitoitettu niin, että lähistön kiinteistöille ei aiheuteta vaurioita.

Tämän lisäksi lähialueen kiinteistöihin on asetettu tärinämittareita, joiden arvoja pystytään seuraamaan reaaliaikaisesti jokaisen räjäytyksen jälkeen. 

Laakson sairaala-alueella käytetään huippunykyaikaisia diginalleja, joiden rajähdysaikaa voidaan säätää juuri sopivaksi. Näin saadaan tärinää pienennettyä huomattavasti. Porareikien räjähteet eivät suinkaan räjähdä samanaikaisesti, vaan niitä viivästetään tarkoituksella muutamia millisekunteja, jolloin kallio saadaan räjähtämään ”viipaleina”. Näin tärinä ei synny yhtä aikaa koko räjäytyksestä, vaan monesta pienemmästä räjähdyksestä, jotka tapahtuvat muutamien millisekuntien välein. Tällöin tärinä pienenee murto-osaan maksimista.

Lue myös: Näin vähennämme räjäytystöiden tärinää.

Kuinka paljon lähistön asuinkaduilla on työmaaliikennettä?

Työmaan liikenne ohjataan jatkossa Laakson kentän kautta, kunhan Nordenskiöldinkadulta, Auroranportin kohdalta, Laakson sairaala-alueelle rakennettava työmaatie valmistuu. Työmaatie vähentää Lääkärinkadulla ja Urheilukadulla kulkevaa työmaaliikennettä sekä mahdollisia ruuhkia Laakson ja Töölön lähialueilla.

Mitä Laakson ratsastuskentälle tapahtuu?

Ratsastuskenttä on varattu työmaa-alueeksi. Kun sairaala-alueen rakennustyöt on saatu valmiiksi, ratsastuskenttä tulee uudelleen ratsastajien käyttöön.

Mitä Aurorankentän pysäköintipaikoille tapahtuu?

Laakson kentän pysäköintipaikkoja jouduttiin valitettavasti ottamaan pois käytöstä, sillä ne jäävät työmaan alle. Rakennushanke on järjestänyt uusia pysäköintipaikkoja erityisesti sairaaloiden henkilökunnan käyttöön.