Pääsuunnittelija saa porukan pelaamaan yhteen
"Sairaalat ovat kaikkein vaikeimpia suunnittelutöitä, sillä niissä on paljon tekniikkaa ja toimintaa, jotka pitää saada pelaamaan yhteen. Se on tosi mielenkiintoista. Näiden projektien haasteena on myös prosessin hallinta ja vaikeus. Kun monimutkaisen haasteen saa pukattua eteenpäin, tuntuu ihan hyvältä”.
Arkkitehti Toni Väisänen toimii pääsuunnittelijana Laakson yhteissairaala -hankkeessa. Tonin roolissa arkkitehtisuunnittelua ei ehdi eikä ole tarkoituskaan tehdä. Sen sijaa pääsuunnittelijan päivän kirkastaa ison kuvan kokoaminen ja vaikeiden ja suurien suunnittelupulmien ratkaisu. Sairaaloita Toni pitää erityisen vaikeina ja siksi kiehtovina kohteina.
”Pääsuunnittelija ei suunnittele vaan katsoo, että on oikeat pelaajat oikeissa paikoissa. Kun on suunnitellutkin useaa sairaalaa 20 vuoden aikana, voin auttaa, mutta varsinainen arkkitehtisuunnittelu tapahtuu arkkitehtien toimesta. Monta hyvää ryhmänvetäjää johtaa omaa suunnitteluporukkaansa. Näin isossa hankkeessa ei voi kaikkea tehdä yksin.”
”Pääsuunnittelijan tehtävä on kirkastaa isoa kuvaa suunnittelijoille ja samalla itselle. Olla mukana luomassa hankkeen suuria tavoitteita ja aikatauluja”, kuvaa Toni. Laki määrää pääsuunnittelijalle myös suuren roolin viranomaisyhteistyössä, jossa rakennusvalvonta on tärkeä yhteistyökumppani.
”Oikeastaan yritän poistaa esteitä hankkeen eteenpäin menolta”, Toni tiivistää.
”Ei ne tavoitteetkaan ole ihan kirkkaita hankkeen alkaessa”, miettii monen suurhankkeen konkari. Toni on työskennellyt myös Oulun yliopistollisen sairaalan eli OYSin kampuksen valtavassa uudistusprojektissa ja Tampereen yliopistollisen sairaalan uudishankkeissa.
”Minun mielestäni sairaalat ovat kaikkein vaikeinta suunnittelua, sillä niissä on paljon tekniikkaa ja toimintaa, jotka pitää saada pelaamaan yhteen, mikä on tosi mielenkiintoista. Näiden projektien haasteena prosessin hallinta ja vaikeus. Kun jonkun tuollaisen haasteen saa pukattua eteenpäin, tuntuu ihan hyvältä.”
Moniajon mestarit
Toni kertoo, että Laakson uudessa päärakennuksessa on käyty läpi monta vaihtoehtoista tutkintalinjaa, vaikka talo on pysynyt samana. ”Moniajo on tällaisissa hankkeissa tavallista. Tietyssä pisteessä se alkaa muodostaa aina kokonaisuuden.”
Alkuvaiheessa arkkitehdit tekivät rinnakkain erilaisia vaihtoehtoja tontin käyttösuunnitelmiksi. Samaan aikaan talon muodolle haettiin erilaisia vaihtoehtoja. Arkkitehtien työn rinnalla hanke välitti tietoa viranomaisille eli esimerkiksi kaavoittajalle ja rakennusvalvonnalle. Myös kustannuslaskijat kävivät läpi eri vaihtoehtoja.
Laakson päärakennuksen sisätiloja suunnitteleva arkkitehtiryhmä alkoi pohtia pienintä mahdollista toistuvaa yksikköä eli potilashuonetta. Millainen potilashuone sopisi parhaiten juuri tälle hankkeelle? Nyt Toni Väisänen tunnustaa, että matkan varrella on osoittautunut, ettei potilashuone ollutkaan niin yksinkertainen tehtävä, sillä sairaalaan sijoittuu monenlaista toimintaa.
Kun ulkomuodon ja sisätilojen lähestymissuunnista alkoi löytyä ratkaisuja, niitä alettiin viedä yhteen rakennukseen.
Haastatteluhetkellä eli syksyllä 2023 uuden päärakennuksen kiinteä perusosa on ratkaistu ja rakennusluvat saatu. Siitä työ etenee kohti muuntuvia tilaosia, kuten väliseiniä, ovia ja kalusteita.
Laakson sairaala-alueelle on tulossa laajat maanalaiset tilat, jotka nekin asettavat omat ehtonsa rakennukselle.
Tällä hetkellä noin 40 arkkitehtiä tekee hanketta. Isossa porukassa on koko ajan vaihtuvuutta. Kun projekti kestää kauan ja työllistää paljon ihmisiä, perehdytys korostuu.
Laakson Latu aloitti vuonna 2018
Toni Väisänen vetää neljän arkkitehtitoimiston työyhteenliittymää, joka aloitti hankkeessa jo kesällä 2018. Mukana ovat Tähti-Setin lisäksi AW2-arkkitehdit, Lukkaroinen Arkkitehdit ja Uki Arkkitehdit. Alun perin mukana oli myös viides toimisto. Tällä hetkellä Laakson Latu on oman Y-tunnuksen omaava yritys, jonka ainoa toimeksianto Laakson yhteissairaala on.
Osa arkkitehdeistä on ollut mukana alusta saakka eli keräämässä tietoja asemakaavoittajan työn tueksi. Tämän työn rinnalla tehtiin hankesuunnitelmaa, jossa kuvataan, mitä aiotaan rakentaa. Viisi vuotta hankkeessa työskennelleitä konkareita löytyy muitakin esimerkiksi sairaalatoimintojen puolelta.
Tällä hetkellä hanke on yleissuunnitteluvaiheen lopussa ja aloittamassa toteutussuunnittelua.
Miten päädyit juuri sairaala-arkkitehdiksi?
”Olen suunnitellut myös liike- ja asuinrakennuksia, jopa muutaman omakotitalon. Kun menin Tähti-Setille noin 20 vuotta sitten, minulle annettiin ensimmäiseksi sairaalaprojektiksi Kanta-Hämeen keskussairaalan yhteispäivystysklinikka. Siitä lähtien olen työskennellyt sairaalasuunnittelun parissa.”
Laakson sairaala-alue vuonna 2030, kun rakentaminen on valmistunut. Kuva: Laakson Latu.
Lue myös tiedote: Jopa 40 arkkitehtia suunnittelee Laakson jättisairaalaa