Iltayhdeksältä pamaus tuntuu eniten

Kaupunkilaiset lähettävät eniten palautetta iltayhdeksän räjäytyksistä.

Työkoneen punaiset valot loistavat pimeässä kalliotunnelissa.
Poravaunu tekee räjähdereikiä kallioseinään. Kuva Laakson sairaala-alueen maanalaisista tiloista syyskuulta 2023. Kuva: Anu Åkerman

Maanalaisen kalliotunnelin viimeinen räjäytysaika on kello 20.50–21.00 maanantaista perjantaihin. Asukkaat tuntevat räjäytyksen tärinän suhteellisen pitkänkin matkan päässä Laaksosta. 

”Iltaräjäytysten voimakkuus ei ole suurempi kuin päiväsaikaan tehtävien räjäytysten. Sen sijaan räjäytyksen aiheuttaman värinän havaitsee helpommin, kun ympäristö alkaa rauhoittua iltaa kohden ja esimerkiksi liikenteen äänet vaimenevat”, kertoo projektipäällikkö Marja-Liisa Hynynen. 

Maanalaiseen räjäytyksen ihminen aistii tärinänä, sillä räjäytyksen kesto on pitempi kuin avolouhinnassa. Suljetussa tilassa kivi laajenee ja vie enemmän tilaa, jolloin sen on pakko hakeutua tunnelin vapaaseen tilaan. Tämän vuoksi räjäytys tuntuu jopa kymmenen sekuntia.  

Ihmiskeho aistii tärinän herkästi, ja tunnemme sellaisenkin liikkeen, joka ei aiheuta rakennuksille vahinkoa. Maanalainen liike on huomattu asukaspalautteen mukaan ainakin Ruskeasuolla, Länsi-Pasilassa ja Töölössä.  

Tärinäarvoja seurataan jatkuvasti 

Allianssi on varautunut räjäytystyöhön jo hyvissä ajoin ennen louhinnan alkua. Lähialueen kiinteistöt on kartoitettu ja räjäytystyöt on suunniteltu niin, ettei naapuruston rakennuksille tule vahinkoja. 

Louhintatöiden aikana tärinän määrää mitataan lähialueen kiinteistöihin laitetuilla mittareilla, jotka seuraavat jokaisen räjäytyksen voimakkuutta. Mikäli jossakin kiinteistössä mittaria ei ole, tärinäarvo saadaan laskennallisesti.

Lue lisää