Räjäytyksen tärinä ja ääni voi kulkeutua kallioperässä pitkiä matkoja 

Ihminen kokee sisätiloissa tuntuvan tärinän epämiellyttävänä.

Mittamies työskentelee tunnelityömaalla.

Asukkaat raportoivat palautteissa räjäytysten aiheuttaman tärinän seurauksena esineiden liikkuvan hyllyllä ja talonrakenteiden naksuvan. Kaupunkilaiset kertovat tärinän tuntuvan muun muassa Alppilassa ja kauempana Töölössä. Mistä on kysymys? 

Louhinta-asiantuntijamme Maisa kertoo, että räjäytyksen aiheuttama ääni ja tärinä voi kulkeutua kalliossa pitkiäkin matkoja. Ihminen havaitsee tällaisenkin äänen ja tärinän erityisesti, jos se poikkeaa tavallisesta äänimaailmasta. Käytännössä ilmiö on sama kuin, miltä radan lähellä sijaitsevissa asunnoissa tuntuu junan kulkiessa ohi. Ihmisten tärinän havaintokynnys on yksilöllinen. Yleensä tärinän havaintokynnys on hyvin matala ja ihmiset kokevat sisätiloissa matalankin tärinän häiritsevänä. 

Maaperässä tapahtuvia seismologisia ilmiöitä seurataan Suomessa mittausasemilla, joista lähin sijaitsee Seurasaaressa. Laakson sairaala-alueella tehdyt räjäytykset näkyvät Seurasaaressa ja muissa tutkimuspisteissä, mutta eivät erotu mitenkään erityisen kovina. 

Kaupunki antaa määräykset häiritsevälle rakennustyölle 

Räjäytysten ääni ja tärinä ovat ikäviä naapureille, erityisesti jos taloudessa on pieniä lapsia tai säikkyjä lemmikkejä.  

Ennen häiritsevien töiden aloitusta kaupunki antaa niille luvan. Päätöksessä määritellään esimerkiksi työajat, milloin meluavaa työtä saa tehdä. Laakson työmaille on annettu samat määräykset kuin muillekin vastaaville töille Helsingin keskustassa. Helsingin määräykset ovat kuitenkin keskimäärin tiukempia kuin muilla kunnilla.​ 

Tärinäarvoja seurataan jatkuvasti  

Allianssi on varautunut räjäytystyöhön jo hyvissä ajoin ennen louhinnan alkua. Lähialueen kiinteistöt on kartoitettu ja räjäytystyöt on suunniteltu niin, ettei naapuruston rakennuksille tule vahinkoja.  

Louhintatöiden aikana tärinän määrää mitataan lähialueen kiinteistöihin laitetuilla mittareilla, jotka seuraavat jokaisen räjäytyksen voimakkuutta. Mikäli jossakin kiinteistössä mittaria ei ole, tärinäarvo saadaan laskennallisesti lähellä olevista mittareista.  Työn edetessä tärinän voimakkuuden seuraamiseksi tärinämittareita asennetaan työn vaikutuspiiriin tuleviin kiinteistöihin. 

Ajantasaiset räjäytysajat ja muut työajat voit katsoa työajat nettisivulta