Laakson sairaala-alueelta louhittu eduskuntatalon tilavuuden verran kiveä – avolouhinta puolessa välissä

Vaimennusmatot lentävät räjäytystyömaalla.

Laakson yhteissairaala-hanke aloitti päärakennuksen perustusten avolouhinnan Laakson sairaala-alueella keväällä.  

Sen jälkeen louhintahommat ovat edenneet vauhdilla. Avolouhintaporukka on saavuttamassa pian tärkeää merkkipaalua, sillä kivimäärässä mitattuna työ on pian puolivälissä.  

Heinä-elokuun vaihteessa oli louhittu noin 90 000 kiintokuutiometriä kiveä. Kiveä on kuljetettu pois työmaalta pian eduskuntatalon tilavuuden verran. Eduskuntatalon tilavuus on 108 000 kuutiota.

Kuljetusrumban suuruutta kuvaa, että kiveä on ajettu pois noin 10 000 kuormaa.

Avolouhittava kivimäärä on kokonaisuudessaan noin 210 000 kiintokuutiometriä. Avolouhinta valmistuu sairaala-alueella suunnitelman mukaan kesällä 2024.

Avolouhinnan työnjohtaja Aleksi Marjusaari Destialta kertoo, että avolouhijat siirtyvät pikkuhiljaa kohti tontin eteläreunaa. Siinä yhteydessä työ hidastuu. Yhdellä kerralla voidaan louhia pienempiä kivimääriä kuin syvällä montun uumenissa tontin pohjoispäässä.

Sama avolouhinnan ryhmä on aloittanut avolouhinnan myös Urheilukadulta lähtevää kalliotunnelia varten.

Kallion sisällä louhitaan myös

Laaksonkentältä lähtevän, maanalaisiin tiloihin johtavan ajotunnelin louhinta on ollut käynnissä nyt parin kesäkuukauden ajan. Tunnelia on tehty lähes 150 metriä.

Kalliotunnelin louhijat ovat nyt menossa Synapsian pohjoispihan alla. Työ etenee kohti Laakson sairaalan vanhoja rakennuksia.

Kaikki louhintatyöt valmistuvat pääosin vuoden 2025 aikana.

Mittaustiimi kävi ikuistamassa, miltä avolouhinnan räjäytykset näyttivät heinäkuussa.