Betonijätteen murskaus vähentää työmaaliikennettä
Laakson sairaala-alueella tehdään purkutöitä, kun terveysasemaa ja päiväkotirakennusta puretaan. Purkutöistä syntyy muun muassa betonijätettä.
Murskaus tuottaa ääntä
Kesän ajan betonia on säilötty varastokasoihin työmaalla. Kun purkutyöt ovat elo–syyskuussa valmistuneet, betoni käsitellään pienemmäksi murskaksi, mikä vie noin 20–25 työpäivää. Murskausta tehdään puretun terveysaseman länsisiiven kohdalla tarpeen mukaan, ei välttämättä peräkkäisinä päivinä.
Murskaus kuulostaa meluisalta: sen tuottama ääni on noin 85 desibeliä kymmenen metrin etäisyydellä. Ääni on kuitenkin tasainen eikä hakkaava. Välimatka vaimentaa ääntä, ja esimerkiksi Laakson sairaalarakennuksissa ääni on vaimentunut jo noin 75 desibeliin, joka vastaa pyykkikoneen linkousta.
Murskaustyömaalla työskennellään arkisin aamuseitsemästä iltakuuteen.
Murkaus säästää luonnonvaroja
Murskauksen jälkeen betoni on raekooltaan perunankokoista eli läpimitaltaan 5–9 senttimetrin kokoista kiveä. Pieni koko vähentää työmaaliikennettä alueella, sillä murskattu betoni mahtuu paremmin rekkoihin. Työmaaliikenne kulkee vielä syksyllä Lääkärinkadun kautta. Laakson sairaala-alueelta rakennettava työmaatie tai -ramppi alas Laaksonkentän puolelle tehdään myöhemmin.
Purusta saatavaa betonia voidaan käyttää esimerkiksi täyttömaissa, väylä-, valli- ja kenttärakenteissa sekä teollisuus- ja varastorakennusten pohjarakenteiden jakavassa ja kantavassa kerroksessa. Betonin uudelleenkäyttö siis säästää luonnonvaroja ja hillitsee rakentamisen päästöjä.
Lue myös: