Mallihuoneilla avoimet ovet sairaaloiden henkilökunnalle

Uudet potilashuoneet esittäytyivät sairaaloiden ammattilaisille.

Nainen ja miss kurkistavat avoimeen luukkuun, joka on laitteessa.
Ruoka-annos luukkuun ja matkaan asiakkaalle. Taika-robottia ihmettelevät Tiina Pakasto ja robotin esittelijä Aki Hänninen.

Uusien sairaalarakennusten potilashuoneista on tehty mallikappaleet Triplan pysäköintikerroksissa sijaitseviin varastotiloihin.  Helsingin kaupungin sosiaali- terveys- ja pelastuspalveluiden sekä HUSin henkilöstölle järjestettiin kaikille avoimet ovet mallihuoneilla 7. maaliskuuta.

Tilaisuus oli yleisömenestys ja tunnelmaltaan iloisen utelias, vaikka mielipiteitä sinkoili tietysti moneen suuntaan. Iltapäivän aikana mallihuoneilla kävi yhteensä noin 200 katsojaa, ja osa katsojista toivoi uutta samanlaista tilaisuutta.

Potilashuoneiden lisäksi ammattilaiset pystyivät tutustumaan erilaisiin sisustusmateriaaleihin, huonekaluihin ja erilaisiin apuvälineisiin. Osa tuotteista on vasta prototyyppejä, jotka eivät ole vielä markkinoilla. Näytillä oli myös turvasoluratkaisu.

Kaksi miestä seisoo maskit kasvoilla.
Markus Heikkilä ja Jouni Mononen jatkavat robottien kehitystyötä VTT:n MURO-hankkessa (Multi-Purpose Robotics as Operator Business). Projektissa palvelurobotti on alusta mahdollisimman monelle erilaiselle käyttötarkoitukselle.

Taika kuljetusrobotti vierailulla

Avoimien ovien reportterille prototyypit toivat haasteita, sillä niistä ei voi vielä kertoa tai kuvata. Kun astuu sisälle esittelytilaan, vastaan rullaa kuitenkin ystävällisenoloinen violetti kaveri, jota kehityspäällikkö Markus Heikkilä Telialta ja toimitusjohtaja Jouni Mononen Dimalog Oy:stä esittelevät mielellään.

Kyseessä on ruuankuljetukseen käytetty palvelurobotti. Taika-nimistä laitetta oli testattu erityisesti korona-aikaan Triplassa, jolloin se oli toiminut ostoskeskuksen sisäisenä ruokalähettinä. Robotti oli kuljettanut ruoka-annoksia ravintoloista hotelliasiakkaille.

Järeämpää ruokalähettirobottia on kokeiltu myös Kustaankartanon seniorikeskuksessa. Jouni Mononen kertoo, että Polleksi nimetty robotti toimi myös laitosympäristössä hyvin. Suurimpia haasteita robotille asettivat vanhat hissit ja tilat, joissa oli esimerkiksi suuria korkeuseroja.

Kustaankartanossakin henkilökunta oli antanut apulaisesta hyvää palautetta. Robotti pystyi hoitamaan osan kuljetuksista, jolloin henkilöstön aikaa säästyi hoitotyöhön.

Helposti pestävää ja turvallista

Ryhmä kehitysvammalääketieteen liikkuvia asiantuntijoita ja oli tullut avoimiin oviin katsomaan materiaaleja kehitysvammapsykiatrian osastoille. Ryhmä piti näkemästään ja kehui tapahtumaa.

”Tämä on hyvä tilaisuus nähdä erilaisia materiaaleja ja varusteita. On mahtavaa päästä koskettamaan materiaaleja. Apuvälineidenkin mittasuhteet näkee paremmin, kun esine on paikan päällä. Pohdimme, mikä toimii kehitysvammayksikössä,” työryhmä kertoo.

Samalla tiimi kehuu erityisesti turvahuoneita potilasystävällisiksi ja viihtyisiksi, vaikka ne ovatkin pelkistettyjä. Helposti pestävät materiaalit kiinnostavat. Samoin kauniit ja turvalliset sisustusratkaisut, jotka palvelisivat esimerkiksi näppäriä autisteja.

Arkkitehti odottaa spontaania palautetta

Arkkitehti Ulla Brunholm AW2 Arkkitehdeiltä on valmistautunut esittelemään erilaisia varusteita ja huonekaluja, kuten erilaisia tuoleja. Ulla sanoo odottavansa erityisesti spontaania palautetta ja kohtaamisia ihmisten kanssa, jotka eivät yleensä ole mukana sairaaloiden suunnittelukokouksissa.

”Olisi hienoa, jos puheeksi tulisi asioita, joita ei aiemmin ole osattu kysyä”.

Päärakennukseen tulee kahta päätyyppiä potilashuoneita

Laakson yhteissairaalan allianssi rakentaa kaikkiaan kolme uutta sairaalarakennusta. Suunnittelijat ovat keskittyneet erityisesti päärakennukseen, joka toteutetaan ensimmäisenä. Päärakennuksessa potilashuoneita on kahta päätyyppiä, joiden mallihuoneet olivat nähtävillä.

Sairaalahuoneessa on sänky nurkassa, yöpöytä, kaksi tuolia ja pieni irtopöytä sekä korkea ikkuna.
Laakson sairaalan uuden päärakennuksen potilashuoneista noin puolet tulee HUSin psykiatrisen sairaalahoidon käyttöön. Kaikki huoneet ovat yhdelle hengelle ja niissä kaikissa on oma kylpyhuone.
Sairaalasänky seisoo keskellä huonetta, toisella seinustalla on rollaattori.
Laakson sairaalan uuteen päärakennukseen sijoittuu noin puolet Helsingin kaupungin omistaman Helsingin sairaalan potilashuoneista. Kuvassa yksi esimerkki yhden hengen potilashuoneesta.

Teksti ja kuvat: Sari Korolainen