Liikennekaupungin työntekijät kertovat lapsille työmaan äänistä ja autoista

Rakentajat kertovat isoista räjäytyksistä etukäteen liikennekaupungin työntekijöille.

Lasten liikennekaupungin työntekijät ovat seuranneet Laakson yhteissairaalan työmaita ja rakentajia pian kaksi vuotta.  Laakson suuret työmaat nimittäin alkoivat pienesti kesällä 2022, jolloin liikennekaupungin vieressä pyörätiellä alkoi ensimmäinen katutyömaa.

Laakson yhteissairaalan allianssissa työelämään tutustui Myrsky, joka kävi kysymässä Lasten liikennekaupungin Sonja Ahtiaiselta, millaista ison työmaan vieressä on tehdä töitä.

Millä tavalla työmaa on vaikuttanut teidän toimintaanne?

-Kyllä se vaikuttaa meidän arkeen. Vierestä kulkee varmaan satoja autoja ja kivikuormia. Autot pitää meteliä ja kuormatkin pölyävät.

Lasten liikennekaupunkiin tullaan Auroransillan alta samasta risteyksestä, jota kautta suuri osa työmaan autoista kulkee alueelle.

-Suurin osa meidän asiakkaista on aika pieniä. Autonkuljettajat joutuvat olemaan tosi tarkkana, että huomaavat kaikki jalankulkijat. Olemmekin sanoneet kaikille päiväkotiryhmille, että suojatie pitää ylittää supervarovaisesti, sillä sekä jalankulkijoilla että autoilla on vihreä valo samaan aikaan.

Nainen istuu työkoneen kyydissä
Työmaan koneet ovat vierailleet liikennekaupungin tapahtumissa. Sunnuntaina 7.6. liikennekaupungin kesäkauden avajaisten alussa oli sateista, ja liikennekaupungin työtekijä Siljakin ehti pyöräkuormaajan kyytiin. Kuva: Lasten liikennekaupunki


Oman lisänsä liikennekaupungin arkeen ovat tuoneet louhintatyömaan räjäytykset, joita tehdään monta kertaa päivässä. Tänä kesänä räjäytykset onneksi loppuvat.

– Räjähdykset kuuluvat tänne aika hyvin. Isommista pamauksista työmaan työntekijät tulevat kertomaan meille etukäteen.  Se on hyvä, sillä osaamme sitten varoittaa lapsia niistä. Helsingissä on Ukrainastakin tulleita lapsia, ja heitä pamaukset selkeästi pelottavat.

Lasten liikennekaupunki on sen toiminta-ajan ulkopuolella vapaasti käytettävissä ja siellä saa liikkua omilla kulkuvälineillä. Alueelta löytyy myös pieni leikkipuisto. Osa perheistä tulee pitemmän matkan päästä, jolloin parkkipaikan häviäminen herättää kysymyksiä.

Sonja Ahtiainen kertookin, että aikuiset kovasti kyselevät, mihin voi jättää auton ja miten liikennekaupunkiin pääsee.

Onko työmaa vaikuttanut kävijämääriin?

– Tähän mennessä ryhmiä on tullut ihan yhtä paljon kuin muinakin vuosina, Sonja Ahtiainen kertoo.

Valokuva ja haastattelu, Myrsky Vehmaskoski. Tekstin editointi Sari Korolainen.

Polkuautoja rivissä liikennepuistossa.
Työmaan äänistä kertovat infotaulut on kiinnitetty polkuautoparkin taakse. Kuva: Myrsky Vehmaskoski.