Jalokiviharrastajat saivat tutkittavaa työmaan kivikasoista

Jalokiviharrastajille sairaalatyömaa on tuonut myös mukavia asioita.

Mustapaitainen nainen seisoo lasimaalauksen edessä.
Johanna Mecklin kuvattiin kappelin nykyisessä kivikokoelmien näyttelytilassa, joka oli aiemmin kappelin kirkkosali. Lasissa oleva reliefi on taiteilija Henry Ericsonin tekemä.

Suomen jalokiviharrastajien tunnelmallinen tila sijaitsee Helsingin tuberkuloosisairaalan entisessä kappelissa, jossa aiemmin siunattiin sairaalassa menehtyneet potilaat. Rakennuksen menneisyydestä muistuttaa edelleen korkea kirkkosali, joka palvelee nyt uudessa käytössä kivikokoelmien näyttelytilana.

Kappelissa työskentelevien koruseppien ja harrastajien elämään on kuulunut parin vuoden ajan myös Laakson yhteissairaalan työmaat. Ne levittäytyvät vaihe vaiheelta yhä lähemmäs rakennusta.

Laakson yhteissairaalan allianssissa työelämään tutustui Myrsky, joka kävi kysymässä Suomen jalokiviharrastajien yhdityksessä opettajana toimivalta Johanna Meckliniltä, millaista ison työmaan vieressä on tehdä töitä.

Vanha rakennus, jossa pylväitä sijaitsee vihreän puiston laidassa
Laakson sairaala-alueen kappeli sijaitsee Lääkärinkadun päässä keskuspuiston tuntumassa. Kappeli jää paikalleen myös uusien rakennusten valmistumisen jälkeen. Kuva: Myrsky Vehmaskoski
Kuinka työmaa on vaikuttanut teidän toimintaanne?

Enää ei niin paljon.  Silloin kun räjäytyksiä oli usein, niin välillä sattui, ettei varoitusääni kuulunut tänne sisälle. Silloin pamautus oli yllätys ja tuntui, että se vie jalat alta.  Meidän toimintaamme räjäytykset eivät kuitenkaan muuttaneet.

Kivikokoelma hyllyjä korkeassa huoneessa.
Näyttelytilan tunnelmaa.
Onko työmaa vaikuttanut kappelin kävijämäärään?

Ei ole. Täällä on niin tiivis yhteisö, ettei työmaa vaikuta siihen. Enemmän kävijät arvostelevat parkkipaikkojen muuttumista maksulliseksi.  

Erilaisia kivinäytteitä on laitettu esille lasihyllyille lasiseinän taakse vitriiniin.
Salissa oleva kivikokoelma on yhdistyksen alkuperäisen jäsenen kokoama. Lajissaan se on Suomen suurimpia.
Millaisia hyviä asioita työmaa on tuonut?

Viime syksynä yhdistyksen jäsenet kävivät tonkimassa työmaan kivikasoja. Minusta tuntuu, että olemme päässeet paremmin osaksi tätä sairaalan yhteisöä.

Valokuva ja haastattelu, Myrsky Vehmaskoski. Tekstin editointi Sari Korolainen.

Valkoisella seinällä on kaunis valkoinen enkeli.
Kappelissa oleva enkelireliefi on kuvanveistäjä Väinö Aaltosen teos.