Tiivis yhteistyö takaa toimivan tahtituotannon Laakson yhteissairaala -hankkeessa

Helsingin Keskuspuiston kupeeseen rakentuva Laakson yhteissairaala on mittava rakennushanke. Alueelle rakennetaan kaksi uutta sairaalaa ja korjataan kaksi olemassa olevaa sairaalarakennusta. Sairaansijoja LYS-hankkeessa rakenteilla olevissa sairaalarakennuksissa on yli 900 kpl. Näistä yli 700 kpl sijoittuu kahdeksan siipiseen päärakennukseen. Laakson yhteissairaalaan tulee lähinnä psyykkisten ja somaattisten sairauksien hoitoa ja kuntoutusta.
”Somatiikan ja psykiatrian vuodeosastot ovat pääosin rakenteeltaan samanlaisia, vaikka eroja toki on toiminnan vaatimusten mukaan. Huoneet ovat muuntojoustavia eli niitä on mahdollista jälkikäteen muuttaa”, sanoo Ossi Inkilä, allianssin projektipäällikkö, yksikönjohtaja, SRV.
Laakson sairaalaa rakennetaan kahdeksan tunnin tahdilla
Laakson yhteissairaala -hankkeen päärakennuksen sisätyövaiheet toteutetaan tahtituotannolla. Koska sairaalaan tulee yli 700 vuodepaikkaa, esimerkiksi samankaltaisia potilashuoneita rakennetaan kymmeniä. Tahtituotannolla tehostetaan rakentamista, ja siinä on kyse työmaan hyvästä tuotannon suunnittelusta, jolla pyritään varmistamaan töiden esteetön eteneminen jokaiselle tekijälle.
”Tahtituotannon onnistunut toteuttaminen vaatii tiivistä yhteistyötä hankkeen tilaajan, pääurakoitsijan, muiden urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden välillä sekä kaikkien osapuolten sitoutumista tahtituotannon suunnitteluun, kehittämiseen ja toteutukseen. Tahtituotantoa suunnitellaan yhteistyössä, jolloin jokaisella osapuolella on mahdollisuus vaikuttaa aikatauluun ja resursointiin”, sanoo Inkilä.
Tahtituotantoa kuvataan junana, jossa jokainen vaunu edustaa yhtä työtehtävää. Toisistaan riippuvat työvaiheet kytkeytyvät toisiinsa. Töiden mitoitusta tahtiin sopivaksi on muun muassa selvitetty ja harjoiteltu rakentamalla mallihuoneita erillisessä mallihallissa. Päärakennuksen tahtiaika on kahdeksan tuntia eli yksi työpäivä.
Logistiikka oleellinen osa tahtituotantoa
Tahtialueille toimitetaan päivittäin oikea-aikaisesti siellä tarvittavat rakennusmateriaalit. Työmaalla käytetään myös paljon esivalmistettuja komponentteja, ja tämä vähentää varastointitarpeita. Oikean mittaiset ja valmiiksi kootut kappaleet voidaan asentaa suoraan paikoilleen. Lisäksi materiaalia menee vähemmän hukkaan ja työ sujuu nopeammin sekä tasalaatuisemmin.
”Laakson yhteissairaala -hankkeessa on kaksi tahtituotantojunaa: toinen toistuville huoneille ja toinen erityyppisille tiloille. Tahtialueita on monta, ja kaikilla alueilla käydään läpi samat työvaiheet eli vaunut ovat samassa järjestyksessä. Vaunun työt tehdään aikataulun mukaisesti täysin valmiiksi asti”, kertoo Inkilä.