Tammet muuttivat tontilla uuteen kasvupaikkaan

Puita ja pensaita suojellaan monin tavoin.

Kaivinkone siirtää puuta, joka on kaivinkoneen kauhassa.
Nuori tammi matkalla uuteen kasvupaikkaan. Kuva: Jussi Kaartinen / SRV.

Laakson uudet sairaalat rakennetaan alueelle, jonka pohjoisosassa on suojeltu sairaalapuisto. Tontin itälaidalla sijaitsee Keskuspuistosta kohti Helsingin keskustaa kurottava vihersormi.  Uusien suurten rakennusten alta on ollut pakko kaataa jonkun verran puita. Jotain työmaa voi kuitenkin tehdä, jotta nykyiset puut säilyvät.

Toukokuun alussa siirsimme kaksi nuorta hyvässä kasvussa olevaa tammea ja muutamia pienempiä pihlajia Invalidiliiton rakennusten läheltä turvaan. Puut saavat uuden pysyvän kasvupaikan toiselta puolelta Laakson sairaalan tonttia alueella, joka jää rauhaan rakennustöiltä. Istutamme uusia tammia siirrettyjen tilalle tulevaisuudessa, kun rakennustyöt eivät enää häiritse kasvuunlähtöä.

Siirtolavalla on täynnä pensaan juurakoita.
Siirtolavalle varastoidut pensaat odottavat siirtoa uuteen kasvupaikkaan.

Pensaat varastossa

Laakson suojeltujen vanhojen sairaalarakennusten välissä on tunnelmallinen piha, jossa on ollut aikoinaan muun muassa lehtimaja. Vanhasta lehtimajasta muistuttavat edelleen pihapensaat.

Vanhojen rakennusten aikanaan alkavan peruskorjauksen ja uuden projektitoimiston rakennustöiden vuoksi pensaat on nyt siirretty turvaan. Ne on varastoitu siirtolavalle, mistä ne kuljetetaan suojaisaan kasvupaikkaan pois rakennustyömaan melskeestä. Pensaat pyritään istuttamaan takaisin samoille sijoilleen, ja suojeltua ympäristöä ennallistetaan muutoinkin ajan myötä. Ehkä näemme vuosikymmeniä sitten kadonneen toisen lehtimajan vielä uudelleen?

Kaksi vanhaa suurta rakennusta, joiden edessä on lautakehikoilla suojattuja puita.
Lautakehikoilla suojattuja puita Laakson sairaalan pihassa toukokuussa.

Vanhoja puita suojataan rakentamistöiltä

Suojellussa sairaalapuistossa kasvaa myös useita asemakaavamääräyksellä suojeltuja vanhoja puita, jotka ovat liian suuria siirrettäväksi. Ne on merkitty huolellisesti ja niitä varjellaan muun muassa tekemällä työmaatiet niin, että puut säilyvät.

Kiivaimman rakentamisen ajaksi puidenrunkoja suojataan esimerkiksi lautakehikolla. Tässäkin asiassa maltti on valttia eli liian pitkäksi aikaa tehty suojaus voi vahingoittaa runkoa. Näin ollen kaikkia suojeltuja puita ei ole vuorattu laudoilla.

Kallioparkki ja ajotunneli säästävät puistoa ja ratsastuskenttää

Kaikkein mittavin puiden suojeluoperaatio Laaksossa on tehty alueen asemakaavan laatimisen yhteydessä. Kaavassa on suunniteltu maanalainen kallioparkki ja huoltotilat sekä maanalaisen ajotunneli. Näin ollen uuden suuren sairaalan vaatimat laajat parkkitilat ja ajotiet eivät näpistä tilaa esimerkiksi Keskuspuistosta tai Laakson ratsastuskentältä.