Sähköpyöräkuormaaja on työmaan lemmikki
Sähköllä toimiva pyöräkuormaaja kuskaa rakennustarvikkeita varastoalueelta päärakennuksen perustustyömaalle ja vapauttaa isot koneet järeämpiin tarpeisiin.
Laakson yhteissairaalan työmailla pyörii ahkerana apurina kokonaan sähkökäyttöinen pyöräkuormaaja. Hiljaisesta työkaverista on tullut rakentajien suosikki, joka on jatkuvasti liikkeellä. Koneurakoitsija, toimitusjohtaja Hannu Rinne-Laturin mukaan seitsemänkin kuskia voi ajella kuormaajaa yhden työpäivän aikana.
”Koneen hydrauliikkaa on helppo käyttää,” Rinne-Laturi arvelee.
Suhteellisen pienikokoinen kone sopii omistajansa mukaan kuin nenä päähän nykyisiin hommiinsa. Sillä nimittäin kuskataan lautoja, raudoitusrautaa ja muuta tavaraa sekä mursketta varastoalueelta kirvesmiehille, jotka tekevät perustuksia suurelle sairaalan päärakennukselle. Isommat koneet keskittyvät sitten muihin töihin.
Rinne-Laturin mukaan akku riittää päivän ajojen tarpeiksi, ja porukka muistaa hyvin laittaa koneen latautumaan yön ajaksi. Konetta ladataan myös taukojen aikana.
Rinne-Laturi sanoo työkoneiden sähköistymisen olevan tulevaisuutta. Jo nyt kysyntä on niin suurta, ettei koneita riitä kaikille työmaille.
Biodiesel käytössä
Fossiiliset polttoaineet ovat ympäristölle iso rasite ja pääasiallinen hiilidioksidilähde. Lisäksi dieselpolttoaineesta syntyy pienhiukkaspäästöjä, joista on ihmisille terveyshaittoja.
Haitoistaan huolimatta olemassa olevat koneet on todennäköisesti järkevää käyttää loppuun. Osa työkoneista tulee jatkossakin käymään polttomoottorilla, joka käyttää biopolttoaineita.
Laakson yhteissairaalan työmailla polttoainetankeissa onkin Nesteen tarrat, jotka kertovat, että tankeissa oleva löpö on biodieseliä. Käytössä oleva polttoaine tuotetaan jätteistä ja tähteistä, joita saadaan esimerkiksi elintarviketeollisuudesta.
Laakson yhteissairaalan työmaat noudattavat Helsingin kaupungin päästötön työmaa -sopimusta työkoneille, kertoo hankkeen vastaava elinkaarisuunnittelija Ulla Nykter Granlundilta. Nykter on ollut mukana kehittämässä Laakson yhteissairaalan energia- ja elinkaarikriteerejä jo hankkeen alkuhämäristä vuonna 2017.