Potilashuoneita testaamassa

Laakson yhteissairaalaa suunnitellaan yhdessä henkilökunnan sekä potilas- ja asiakasedustajien kanssa. Potilashuoneista rakennetut mallihuoneet ovat yksi keino tässä työssä. Kaikkiaan henkilökunnan edustajia sekä potilaita ja asiakkaita on vieraillut mallitiloissa satoja henkilöitä. 

Triplasta löytyy kolme potilashuonetta ja turvasolu. Huoneet ja tilat on kalustettu osittain oikeilla huonekaluilla ja osittain puusta valmistetuilla malleilla. Tiloissa on nähtävillä myös erilaisia kaluste- ja varusteratkaisuja.

Mallihuoneissa henkilökunta sekä potilas- ja asiakasedustajat voivat nähdä, kokea ja arvioida uusia tiloja. Paikan päällä on helppo testata, kuinka suunnitellut huoneet toimivat käytännön hoitotyössä.

Huoneiden kehitys on vuosien urakka

Yhteissairaalan suunnittelu kestää vuosia, ja tästä syystä mallihuoneiden kehittäminen tapahtuu vaiheittain:

  • Vuonna 2019 aikana ensimmäistä potilashuonemallia etsittiin seinäkkeiden ja lattiateippausten avulla Laakson sairaalan entisessä arkistossa.
  • Keväällä 2021 Laaksossa testattiin kahta potilashuonemallia, joissa oli hyödynnetty vuonna 2019 saatua palautetta.
  • Syksyllä 2021 näytillä olikin jos useampia potilashuonemalleja, joita testattiin Laakson sairaalassa ja HUSin Meilahden kampuksen parkkihallissa. 
  • Syksyllä 2022 nähtävillä ovat kaksi pidemmälle suunniteltua huonetta. Ne ovat valikoituneet vuosi sitten pidetyistä katselmuksista, ja huoneita on kehitetty edelleen palautteiden perusteella.

”Olemmekin saaneet kommentteja, että huoneet ovat kehittyneet parempaan suuntaan”, kertoo projektipäällikkö Johanna Tiusanen, joka toimii HUSin psykiatrian yhteyshenkilönä hankkeessa.

Avoimet ovet tulossa

Syksyn mittaan Triplassa nähtävillä oleviin mallihuoneisiin on kutsuttu henkilökuntaa sekä asiakkaita ja potilaita ryhmä kerrallaan. Suunnitteilla on kuitenkin myös avoimet ovet. Tapahtumasta tiedotetaan lisää, kun aika ja järjestelyt varmistuvat.

Potilashuoneiden kehitystyö tietysti jatkuu vielä vuosia, sillä huoneet tulevat käyttöön, kun päärakennuksen ensimmäinen osa valmistuu vuonna 2026.