Porauskuulumisia Meilahti-Laakso-tunnelista

Porakone tekee räjähdereiät ja lujittaa louhitun tunnelin seinät.

Työkoneita kalliotunnelissa.
Maanalaisten tunneleiden louhintaa tammikuussa 2024. Kuva: Jussi Kaartinen / SRV.

Meilahti-Laakso-tunnelin louhijat ovat ahkeroineet maan alla, ja tällä hetkellä tunnelia on puhkaistu Mannerheimintien asuintalojen kohdalle. Olemme saaneet runsaasti palautetta, ettei tunnelityömaa ole se kaikkein mukavin alakerran naapuri.

Erityisesti kysymyksiä on herättänyt porauksen ääni. Porakonetta tarvitaan tunnelin tekoon kahdessa vaiheessa. Ensinnäkin porakone tekee kallioon reiät räjähteitä varten. Kun uunituore tunneli on paukuteltu valmiiksi ja tyhjennetty louheesta, sen seinämät täytyy lujittaa. Käytännössä porakone tekee kallioon reikiä lujituspulteille, jotka ovat muutaman metrin pituisia.  
 
Mihin aikaan porataan? 
Kaupunki on antanut työmaalle tarkat työajat. Kalliotunnelissa meluavia töitä kuten porausta saa tehdä maanantaista perjantaihin kello 7–21 ja lauantaisin klo 7–18.  

Kuinka louhintatyö etenee seuraavaksi? 
Mannerheimintie 67 ja 69 talojen alla louhintatöitä viimeistellään helmikuussa.  Sen jälkeen louhijat jatkavat töitä kahteen suuntaan. Työ etenee Mannerheimintien ali kohti Meilahtea. Tämän lisäksi louhitaan tunnelin toinen haara Laakson sairaala-alueelle päin. Tästä syystä poraus ja räjäytykset palaavat takaisin joidenkin Urheilukadun talojen alle, missä työ kestää huhti-toukokuulle.   

Pahoittelemme häiriötä!

Jos ääninäyte porakoneesta kiinnostaa, ikuistimme avolouhintatyömaan porakoneen ääntä noin vuosi sitten.