Pölyt pussiin
Pölyämistä vastaan auttavat vesi, pölypussit ja imuri myös työmaalla.
Louhijat ja purkajat kamppailevat aktiivisesti sen eteen, että työt pölyäisivät mahdollisimman vähän. Tärkein keino on tietysti vesi. Lisäksi apuna ovat pussit, säiliöt ja matot, joiden alle pöly jää.
Kastelun lisäksi pölyä kerätään ihan käytännössä talteen joko pölypussiin tai pölysäiliöön, joka käydään tyhjentämässä ja kuljetetaan erikseen pois.
Suojamatot pitävät räjäytyspölyn kurissa
Pölyävin vaihe louhinnassa on poraus, kun kallioon porataan reikiä räjähteitä varten.
Tällä hetkellä poravaunun pölynpuhallusaukkoon on asennettu säkki, johon pöly kerääntyy.
Myöhemmin työmaalla otetaan käyttöön pölyimurilaitteisto. Poravaunusta kytketään letkut pölynimurinsäiliöön, johon porauksessa syntyvä pöly kerääntyy. Säiliö tyhjennetään säännöllisin väliajoin, ja pöly kuljetetaan erikseen pois. Sitä ei esimerkiksi kipata louheen sekaan.
Kun poravaunu työskentelee, poran imukupin juuresta saattaa tulla vähän pölyä. Tämä on mahdollista, jos kallion muoto on sellainen, ettei kuppi asetu siihen kunnolla kiinni. Tässäkin tapauksessa valtaosa pölystä pystytään imemään talteen.
Räjäytystöistä ei juuri synny pölyä. Räjähdyshetkellä ilmaan tupsahtaa pölähdys, mutta muuten suojamatot pitävät pölyn kurissa.
Louheenlastauksessa kivi voi pölytä jonkin verran. Kesäkuivalla louhelasteja kastellaan. Talvella kastelua ei tarvita, sillä kivi on joka tapauksessa kosteaa.
Purkutyömaalla kastellaan ahkerasti
Urheilukadun purkutyömaalla alkaa kaikkein näkyvin työ olla loppusuoralla. Kuivan kevään takia siellä kuitenkin vesisuihku laulaa, kun purkukasoja kastellaan. Tarpeen mukaan myös purettavia rakenteita on kasteltu.
Lue myös
Usein kysyttyä työmaasta – tietoa mm. työmaan pölyn-, melun- ja tärinänhallinnasta.