Näin vähennämme räjäytystöiden tärinää

Miehen kädessä on vihreä nalli ja keltaista lankaa.
Diginallit voidaan ohjelmoida räjähtämään yksittäin vähän eri aikaan.

Louhintakonkareiden kokemuksen mukaan naapurit antavat eniten palautetta louhinnan aiheuttamasta tärinästä. Ihmiskeho on herkkä, ja pystymme aistimaan pienenkin tärinän. 

Säännöllinen aikataulu helpottaa naapureita. Laakson sairaala-alueella melua aiheuttavia töitä tehdään arkisin maanantaista perjantaihin kello 07–18. Räjäytykset tehdään aina ennalta määriteltyinä aikoina, ks. Työajat-sivu. Muina aikoina ei räjäytetä.

Kiinteistöt on tarkastettu ennen töiden aloitusta

Tärinään on varauduttu jo hyvissä ajoin ennen töiden aloitusta. Tärinänmittaukseen ja haittojen ehkäisyyn erikoistunut asiantuntija on katselmoinut lähialueen rakennukset. Katselmoinnin perusteella on laadittu riskiarvio.

Louhinnassa käytetyt räjähdemäärät ja kenttien laajuus on mitoitettu niin, että lähistön kiinteistöille ei aiheuteta vaurioita. 

Mittarit seuraavat räjäytysten tärinäarvoja

Lähialueen kiinteistöihin on asetettu tärinämittareita, joiden arvoja pystytään seuraamaan reaaliaikaisesti jokaisen räjäytyksen jälkeen.

Ajastettavat diginallit vähentävät tärinää

Laakson sairaala-alueella louhintaporukka käyttää nykyaikaisia diginalleja. Niiden ansiosta porareikien räjähteet eivät suinkaan räjähdä samanaikaisesti, vaan niitä viivästetään tarkoituksella muutamia millisekunteja. Tällä tavalla kallio saadaan räjähtämään ”viipaleina”.

Näin toteutettuna tärinä ei synny yhtä aikaa koko räjäytyksestä vaan monesta pienemmästä räjähdyksestä, jotka tapahtuvat muutamien millisekuntien välein. Tällöin tärinä pienenee murto-osaan maksimista.

Mies pitää laitetta käsissään.
Räjähteiden laukaisin.

Lue myös

Usein kysyttyä työmaasta -sivulla lisää tietoa työmaiden haittojen vähentämisestä.