Laakson yhteissairaalan maisemallisissa ratkaisuissa korostetaan monipuolista viherympäristöä

Laakson yhteissairaalan maisema- ja pihasuunnittelun ratkaisuissa korostetaan alueen monipuolista viherympäristöä tuomalla vehreyttä pienillekin sairaala-alueen ja -rakennusten oleskelupihoille, terasseille, kattopihoille ja liikkumisväylille.
Sairaala-alueen maisemalliset ratkaisut
Alueen vehreinä säilytettävät ja kehitettävät reunavyöhykkeet liittävät alueen osaksi Keskuspuistoa. Puistomainen kulttuuriympäristö ja ympäröivä Keskuspuisto tarjoavat viihtyisiä ulkotiloja ja näkymiä sisätiloista potilaille ja asiakkaille sekä virkistymisen mahdollisuuksia niin työntekijöille kuin omaisille.
Alueen pohjoisosassa maisema-arkkitehtonisen konseptin lähtökohtana ovat vanhan sairaalapuiston puukujat, kivimuurit ja sokkelit, joita jatkamalla jäsennetään vanha parantolamiljöö ja uusi sairaalapuisto omiksi kokonaisuuksikseen. Sairaala-aluetta ympäröi muuri, josta valtaosa on peräisin sairaalan perustamisvuodelta 1929. Muurit ja puukujat liittävät myös uuden pääsisäänkäynnin ja saattoaukion maisemallisesti yhteen vanhan miljöön kanssa. Uudet graniittiverhotut muurit jäsentävät vanhaa ja uutta aluetta, ja vehreän ”sisäkadun” puukujat ja matalat monilajiset istutukset johdattavat saattoaukiolle sekä pääsisäänkäynnille.

”Täydentävä maisemarakentaminen sovitetaan historialliseen sairaalan puistoympäristöön pitkien näkymien, selkeälinjaisten kivimuurien, porrastusten ja puukujien tai -akselien avulla. Puukujat ja muurit luovat selkeästi rajautuvia, kulkua ohjaavia maisematiloja”, kertoo maisema-arkkitehti Elina Kataja MASU Planning Oy:sta.
Alueen länsiosassa sairaalan eri osastojen aidatut puutarhapihat, säilyvät kallioalueet ja istutukset muodostavat pehmeän rajan Urheilukadun puoleiselle puistomaiselle reunalle. Puistoreunalla vaalitaan nykyistä puustoa sekä istutetaan uusia puita.
Reijolankadun ja Urheilukadun risteyksen uudesta aukiosta muodostetaan kaupunkimainen ja kerroksellisen vehreä. Näyttävä aukio on kivetty erikokoisilla ja eri tavoin käsitellyillä punaharmailla graniittikivillä, ja myös tontilta louhittua luonnonkiveä hyödynnetään monin paikoin. Aukiolle sijoittuu sairaalan eteläinen sisäänkäynti.
Alueen itäosaan Keskuspuiston tuntumaan istutetaan puistometsän tapaan metsälajiston täydennysistutuksia.
Viherkatot toimivat vehreinä ulkoilupihoina
Sairaalan potilaiden ulko-oleskelutilat ovat maantason pihoja, toiminnallisia parvekkeita ja kattopihoja. Uudessa päärakennuksessa osa sairaalaosastojen pihoista toteutetaan vehreinä kattopuutarhoina, joille osoitetaan toimintoja ulkoiluun, kuntoiluun ja virkistykseen.
Vehreillä ulkoilupihoilla ja säilyvällä lehtipuustolla on viilentävä vaikutus ja ne poistavat rakennusten lämpösaarekevaikutusta. Lämpösaarekkeella tarkoitetaan kaupunkiympäristön ilmiötä, jossa asfaltti ja rakennukset varaavat itseensä lämpöä ja hohkaavat sitä ulospäin, jolloin lämpötila nousee.
Osa uudisrakennusten katoista toteutetaan keto- ja maksaruohopintaisina viherkattoina, joilla voidaan hyödyntää myös lahopuuta. Nämä edistävät luonnon monimuotoisuutta. Niillä on viivytysvaikutus, jolloin kaikki sadevesi ei valu asfaltoiduille ja kivetetyille alueille, ja vettä ei tarvitse ottaa heti kaupungin viemäreihin. Tämä estää tulvimista, joka taas panee pahimmillaan kaupungin viemäriverkoston koville.
”Herkkä puisto- ja viherrakentaminen antavat sairaalan potilaille, vierailijoille ja työntekijöille ihmisen mittakaavaisen vertailukohdan tehokkaasti rakennetussa sairaalaympäristössä”, kertoo Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaalan suunnittelujohtaja Juha Lempinen.
Laakson yhteissairaala on Helsingin kaupungin ja HUSin yhteishanke, jossa Laakson alueelle toteutetaan psykiatrinen ja somaattinen sairaala ja Ohkolan alueelle Mäntsälään rakennetaan uusi sairaalarakennus vuosina 2022–2030. Hankkeen toteuttaa Laakson yhteissairaalan allianssi.