Laakson sairaala-alueen taideteosten pääteemana elonkierto

Laakson sairaala-alueelle sijoittuvan taiteen pääteemana on elonkierto. Teema viittaa niin luonnon kiertokulkuun, ihmisten elämänpolkuihin kuin sairaala-alueen lähiympäristöön.
Päärakennuksen taidehankintojen pääteokset sijoittuvat etelästä pohjoiseen kulkevan pääasiakaskulkureitin suvantokohtiin. Kulkureitti yhdistää päärakennuksen kaksi pääsisäänkäyntiä ja jatkuu sairaala-alueen pohjoiselle osalle, jossa sijaitsevat poliklinikat, eli 1920-luvulla rakennetut sairaalarakennukset ja pohjoinen uudisrakennus. Taidetta sijoitetaan myös eteläisen pääsisäänkäynnin viereiselle kalliolle.
”Kallio on pääpaikka ulos sijoittuvalle tilausteokselle. Olisi hienoa rakentaa taiteen avulla vuoropuhelua sairaalan sisätilojen- ja ympäröivän luonnon välille”, kertoo taidekuraattori Ki Nurmenniemi.
Nurmenniemi on konseptoinut teemaa, etsinyt sopivia taiteilijoita, esitellyt ne taidetoimikunnalle ja koordinoinut tilausprosessia.
”Taide luo iloa ja lohtua myös surullisiin ja äkillisiin tilanteisiin sairaalamaailmassa. Se lohduttaa ja vie ajatukset muualle vähäeleisessä sairaalaympäristössä”, kertoo Juha Lempinen, suunnittelujohtaja, Kiinteistöosakeyhtiö Laakson yhteissairaala.
Teoksista yhtenäinen kokonaisuus
Taideohjelmaa johtaa nelihenkinen taidetoimikunta, jossa on muun muassa edustajat sairaalan omistajatahoilta. Laakson Taidetoimikunta on valinnut kolme taiteilijaa laajemmasta joukosta taiteilijoita. Heidän teosehdotuksia on esitelty myös henkilöstön ja potilaiden edustajille osallistavissa työpajoissa helmikuussa 2025. Valitut taiteilijat ovat Raimo Saarinen, taiteilijapari Sasha Huber ja Petri Saarikko sekä Elly S Vadseth. Teoksista punoutuu sairaala-alueelle hiljalleen yhtenäinen kokonaisuus.
Taideteokset innoittuvat luonnonelementeistä, kasveista, eläimistä ja luonnossa tapahtuvasta kasvusta ja kiertokulusta. Esimerkiksi Raimo Saarisen suunnittelema ’Veden kosketus’ on virtaavasta vedestä, Laakson tontilta löydetyistä kivenlohkareista ja kosteikkokasveista koostuva veistoksellinen teos.
”Teos muuttaa louhitun kallioseinämän keitaaksi, jossa katseella ja mielikuvituksella on tilaa leikkiä. Teos korostaa luonnon ja ihmisen vuorovaikutusta osana paranemisen prosessia”, kertoo Nurmenniemi.

Kuva: Raimo Saarisen suunnittelema teos ’Veden kosketus’ sijoittuu päärakennuksen eteläisen pääsisäänkäynnin viereiselle kalliolle
Konstellaatiot on taiteilijapari Sasha Huber & Petri Saarikon yhteisteos, jonka lähtökohtana on rakkaus ja yhdessä tekeminen. Kaksiosaisen teoksen pääelementit ovat aurinko ja kuu, jotka kuvastavat avainhetkiä ihmiselämässä. Niiden sykliset liikkeet rytmittävät elämää ja elonkiertoa.

Kuva: Petri Saarikon maalamalla, pimeässä hohtavalla taivaalla Sasha Huberin on kullatuista niiteistä koostuva aurinko.
Circadian Bodies / Päivänkierron kehot on Elly S Vadsethin kaksiosainen videoveistos päärakennuksen pääaulan ympäristöön. Siinä on hitaasti liikkuvia videoteoksia, joissa vesi ja valo leikittelevät ja muuntuvat vuorokaudenajan ja vuodenaikojen mukaan.