Alfa Laval: Innovatiivinen yhteistyö pienentää Laakson yhteissairaalan lämmönvaihtimien hiilijalanjälkeä 60 prosenttia

Kun Laakson yhteissairaala ryhtyi suunnittelemaan jäähdytysjärjestelmää uudelle sairaala-alueelle, tehokkaan lämmönsiirtoratkaisun löytäminen oli avainasemassa pitkän aikavälin energiansäästön turvaamiseksi. He eivät kuitenkaan tienneet, että he tulisivat asentamaan lämmönvaihtimia, joiden hiilijalanjälki on ennätysalhainen.

Tarve vähentää fossiilisia hiilidioksidipäästöjä on ilmeinen kaikkialla. Se ei ole enää pelkkä tavoite vaan kriittinen välttämättömyys, joka vaatii investointeja ja huipputeknologiaa, jotta voimme nopeuttaa etenemistä kohti nettonollaa. Kyse on nollasitoumusten muuttamisesta välittömiksi toimiksi.

Ilmastovaikutusten vähentäminen paitsi omassa toiminnassaan myös arvoketjunsa alku- ja loppupäässä on tänä päivänä suuri haaste yrityksille. Vaikka yksittäiset toimet päästöjen vähentämiseksi saattavat tuntua pieniltä, ​​toimialojen välinen yhteistyö ja innovatiiviset ratkaisut voivat johtaa merkittäviin saavutuksiin. Helsingissä olemme todistamassa juuri tällaista vaikutusta. Koko arvoketjun välisen yhteistyön ansiosta lämmönvaihtimet eivät ainoastaan ​​toimita energiatehokasta jäähdytystä sairaalaan, vaan niissä on myös ennätysalhainen hiilijalanjälki Alfa Lavalin tiivistettyille levylämmönvaihtimille, mikä vähentää toimitettujen yksiköiden hiilipäästöjä jopa 60 prosenttia*. Tämä menestystarina osoittaa, kuinka yhteiset kestävän kehityksen tavoitteet aina teräksen toimittajista loppuasiakkaaseen asti voivat vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä koko arvoketjussa.

*) Perustuu Ecoinvent LCI -tietokannan mukaisiin ruostumattoman teräksen ja hiiliteräksen maailmanlaajuisiin keskimääräisiin päästökertoimiin verrattuna Outokumpu Circle Green®- ja SSAB Zero™ -teräksiä koskeviin erityisvaatimuksiin. ISO 14067 -standardin mukaan, kehdosta hautaan -periaate huomioon ottaen.

Tehokasta jäähdytystä Laakson yhteissairaalaan

Kaupungit kuluttavat yli kaksi kolmasosaa maailman energiasta ja niillä onkin ratkaiseva rooli ilmastokriisin torjunnassa. Kaikille ihmisille välttämätön lämmitys ja jäähdytys ovat kaupunkien suurimpia energiakustannuksia, ja suurin osa tähän käytettävästä energiasta tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Tällä alalla tarvitaan siis kiireellisiä toimia. Päätökset arvoketjun alkupäässä lämmityksen ja jäähdytyksen varsinaisen toiminnan lisäksi vaikuttavat huomattavasti.

Kun Laakson yhteissairaala suunnitteli jäähdytysjärjestelmää uudelle sairaala-alueelle, heidän oli löydettävä tehokas lämmönsiirtoratkaisu säästääkseen energiaa pitkällä aikavälillä. Vuoden 2025 aikana he päätyivät asentamaan lämmönvaihtimia, joiden hiilijalanjälki on ennätysalhainen. Tämän saavutuksen mahdollisti sairaalan arvoketjun avaintoimijoiden yhteistyö. Käyttämällä SSAB:n ja Outokummun vähäpäästöisiä teräsmateriaaleja Alfa Lavalin tiivistetyissä levylämmönvaihtimissa tämä lopputulos oli mahdollinen.

”Kestävä kehitys on ollut tärkeässä asemassa Laakson yhteissairaalahankkeessa, jonka kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet on huomioitu hankkeen kaikissa vaiheissa suunnittelusta rakentamiseen ja rakennusten ylläpitoon. Kun jaamme tämän syvällisemmän ymmärryksen hiilineutraaliudesta keskeisten toimittajien kanssa ja asennamme ratkaisuja, jotka tarjoavat sairaalalle tehokkaan jäähdytyksen lisäksi myös pienemmän hiilijalanjäljen, vaikutamme merkittävästi missiomme toteutumiseen”, kertoo Laakson yhteissairaalan kiinteistöpäällikkö Antti Hyökki.

Nollatavoitteet, yhteistyö ja toiminta: menestyksen avaintekijät

Alfa Lavalin Concept Zero™ -aloitteessa muutamme nettonollasitoumuksemme konkreettisiksi toimiksi vähentääksemme päästöjä lämmönvaihtimen koko arvoketjussa. Laakson yhteissairaalan laitteet ovat ensimmäiset laatuaan, ja ne vähentävät päästöjä jopa 60 prosenttia itse yksikössä verrattuna markkinoiden keskimääräisiin materiaalivaihtoehtoihin. Tämän saavutuksen mahdollisti yhteistyö samanhenkisten kumppaneiden SSAB:n ja Outokummun kanssa.

Maailman johtavalla lämmönsiirtoteknologian valmistajalla Alfa Lavalilla sekä maailman johtavilla teräsvalmistajilla SSAB:lla ja Outokummulla on kaikilla nettonollatavoitteet Science Based Target -aloitteen mukaan. Olemme yhtä mieltä siitä, että kestävä kehitys ei ole vain vaatimustenmukaisuutta, vaan alan johtamista kohti kestävämpää tulevaisuutta. Yhteisillä tavoitteilla ja rajat ylittävällä yhteistyöllä toimitimme nämä ensiluokkaiset lämmönvaihtimet loppuasiakkaalle Suomessa sairaala-alueen tehokkaaseen jäähdytykseen.

Teräksestä energiatehokkaaseen lämmönsiirtoon

Terästeollisuuden, sekä hiili- että ruostumattoman teräksen, osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on noin 10 prosenttia (IEA 2023). Vuoteen 2050 mennessä päästöjä on leikattava 90 prosenttia vuoden 2022 tasoon verrattuna, jotta globaalit kestävyystavoitteet saavutetaan. (ResponsibleSteel 2024)

Hiiliteräs ja ruostumaton teräs ovat isossa roolissa tiivisteellisten levylämmönvaihtimien valmistuksessa, joten näiden yksiköiden hiilijalanjäljen pienentäminen on ratkaisevan tärkeää. SSAB:n SSAB Zero™ -teräksen ja Outokumpu Circle Green® ruostumattoman teräksen yhdistäminen Alfa Lavalin tiivisteellisiin levylämmönvaihtimiin mahdollistaa merkittävät päästövähennykset yksiköiden pääkomponenteissa. Näitä vähäpäästöisiä materiaaleja käyttämällä lämmönvaihdinten hiilijalanjälkeä kutistuu merkittävästi – Laakson yhteissairaalaan suunnitelluissa yksiköissä luku on jopa 60 prosenttia.

”Vähäpäästöisen teräksen kysynnän odotetaan kasvavan merkittävästi lähivuosina, sillä monet vähäpäästöiset ratkaisut, kuten uusiutuva energia, vety ja kestävä kaupungistuminen, ovat kaikki riippuvaisia ruostumattomasta teräksestä. Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ei ole enää vain tavoite – se on välttämättömyys. Vihreän siirtymän kiihdyttäminen vaatii yrityksiltä investointeja sekä energiatehokkaiden ja vähäpäästöisten teknologioiden kuten lämmönvaihtimien käyttöönottoa. Tarvitsemme pohjoismaisia edelläkävijöitä, kuten pitkäaikaista kumppaniamme Alfa Lavalia sekä SSAB:tä, edistämään kehitystä yhdessä”, Rolf Schencking, Outokummun Advanced Materials -liiketoiminta-alueen johtaja kertoo. 

”Otamme seuraavan askeleen kohti kestävämpää tulevaisuutta. Olemme ylpeitä yhteistyöstä Alfa Lavalin ja Outokummun kaltaisten yritysten kanssa, sillä tavoitteenamme on rakentaa fossiilivapaa arvoketju yhdessä kumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa. SSAB Zero™ valmistetaan kierrätetystä teräksestä. Kun tuotannossa käytetään fossiilitonta energiaa, fossiilisia hiilidioksidipäästöjä ei synny käytännössä lainkaan”, Tony Harris, SSAB Europe -divisioonan johtaja toteaa.

Alfa Lavalin tiivisteelliset levylämmönvaihtimet on suunniteltu ja valmistettu optimaalista suorituskykyä ja energiatehokkuutta varten. Useiden sidosryhmien, kuten Alfa Lavalin liikekumppanin Gebwellin, tuella varmistettiin viiden Alfa Laval TL10 tiivisteellisen levylämmönvaihtimen suunnittelu, toimitus ja asennus sairaalalle Helsingissä. Nämä yksiköt on suunniteltu ja optimoitu tiettyä prosessia varten, ja ne tarjoavat erinomaisen jäähdytystehon. Säännöllisellä huollolla ne varmistavat energiansäästön vuodesta toiseen. Lisäksi itse yksiköillä on ennätysalhainen hiilijalanjälki.

”Lämmönvaihtimemme ovat tähänkin saakka auttaneet asiakkaitamme vähentämään käytön aikaisia päästöjä, ja vähäpäästöisen teräksen avulla vähennämme päästöjä nyt myös arvoketjun alkupäässä. Tämä yhteistyö toimii esimerkkinä siitä, miten paikallisilla hankkeilla voidaan saada aikaan maailmanlaajuista vaikutusta, venyttää rajoja ja lisätä vähäpäästöisten materiaalien käyttöä”, Julien Gennetier, Alfa Laval energiadivisioonan VP kertoo.

Uusi mittapuu kestäville ratkaisuille

Yksi tämän yhteistyön kiinnostavimmista puolista on osoitus siitä, kuinka kestäviä ratkaisuja voidaan toteuttaa tänään. Jakamalla sitoumuksia ja innovaatioita, yritykset voivat merkittävästi vähentää ilmastovaikutuksiaan sekä toiminnassaan että koko arvoketjussa. Helsingin menestys toimii mallina paikallisten aloitteiden globaalille vaikutukselle, joka tasoittaa tietä kestävämmälle ja energiatehokkaammalle tulevaisuudelle.

Lue Alfa Lavalin tiedote aiheesta

Lue Outokummun tiedote aiheesta

Lue SSAB:n tiedote aiheesta