Auroran sairaalan pihan taideteos Painottomuus suojaan töiden alta

Sairaala-alueen pihalla oleva veistos siirtyy suojaan rakennustöiden alta.

Taideteos Painottomuus
Pekka Kontion teos Painottomuus paljastettiin Auroran sairaalan pihassa vuonna 1966. Kuva: Jonna Taegen, Taegen Arkkitehdit.

Painottomuus-taideteoksen kohdalla alkaa nykyisen suunnitelman mukaan kesäkuussa työmaa. Pihan liikennejärjestelyt muuttuvat, sillä pihaan rakennetaan tie ajotunnelille, jonka kautta autoliikenne kulkee Laakson sairaala-alueelle ja maanalaiseen pysäköintiin.

Taideteoksen uutta sijoituspaikkaa ei vielä tiedetä. Teos pääsee kuitenkin arvoiselleen paikalle Auroran alueelle, kun sairaala-alueen suunnittelu etenee Aurora 2030 -hankkeessa. Siihen saakka teos odottaa uutta kotiaan Auroran sairaalan rakennuksessa 12.

Painottomuus-teos suunniteltiin Kannelmäen ostaria varten

Taiteilija Pekka Kontion Painottomuus-teos on valettu pronssiin ja se paljastettiin Auroran sairaalan pihassa 1966. Teokseen voi liittää solisevan veden, mutta taiteilijan mukaan teos toimii myös ilman vesiaihetta. Painottomuus sai toisen palkinnon Kannelmäen ostoskeskuksen veistoksesta järjestetyssä kilpailussa vuonna 1964. Kaupunki lunasti Kontion ehdotuksen, joka toteutettiin Auroran sairaalan alueelle ja teos kuuluu HAM Helsingin taidemuseon kokoelmiin.

Painottomuus-teoksesta ja Helsingin kaupungin muusta julkisesta taiteesta voit lukea HAM:n sivuilta .